top of page

 

Skam

 

Skam er en kompleks følelse, som ofte opstår, når vi oplever, at vi ikke lever op til både indre og ydre forventninger.

Den kan føles som en dyb frygt for at blive afvist, forkastet eller udstødt af andre.

 

Skam er tæt knyttet til vores selvopfattelse og det sociale behov for at blive accepteret, hvilket er en grundlæggende menneskelig drift.

 

Hvor kommer skam fra?

 

Barndomsoplevelser: Mange mennesker udvikler skamfølelser tidligt i livet, især hvis de har oplevet kritik, afvisning eller straf fra forældre, lærere eller andre vigtige figurer. Når børn får indtryk af, at de ikke er "gode nok" eller ikke lever op til forventninger, kan de internalisere dette som skam.

Oplevelser som mobning eller følelsesmæssig forsømmelse kan også så frøene til skam.

 

Kulturelle normer og samfundets forventninger: Samfundet og kultur spiller en stor rolle i at forme, hvad vi skammer os over. Hvis vi ikke lever op til samfundets standarder for succes, udseende, kønsroller eller adfærd, kan det udløse skam. Skam kan også være kulturelt indlært, hvor visse værdier eller idealer lægger pres på individet for at passe ind eller undgå kritik.

 

Relationer og sociale oplevelser: I nære relationer kan skam opstå, når vi føler os misforstået, afvist eller kritiseret. Det kan ske i parforhold, venskaber eller arbejdsrelationer.

Hvis vi oplever at blive set ned på eller ikke få den anerkendelse, vi søger, kan det forstærke følelsen af at være utilstrækkelig.

 

Perfektionisme og indre kritik: Mange mennesker har en stærk indre kritiker, som stiller urimelige krav til, hvad de skal opnå, eller hvordan de skal opføre sig. Når vi ikke lever op til vores egne (ofte urealistiske) standarder, kan det udløse skam. Perfektionisme kan således både være en konsekvens af skam og en kilde til mere skam.

 

Hvorfor føler vi skam?

Skam har dybe evolutionære rødder. Som sociale væsener har vi altid haft brug for at tilhøre en gruppe for at overleve. Skam er en mekanisme, der advarer os, når vores adfærd risikerer at bringe os i konflikt med gruppens normer eller bringe os udenfor fællesskabet. Skammen får os til at tilpasse os, undgå afvisning og opretholde relationer.

 

I dag tjener skam dog ofte en mindre konstruktiv rolle. Den kan holde os tilbage fra at udtrykke os frit, tage risici eller være ærlige om vores følelser. Skam kan blokere for vores selvværd og forhindre os i at udvikle os, fordi den fastholder os i følelsen af utilstrækkelighed.

 

Terapeutisk arbejde med skam 

I terapi arbejder vi med at afdække, hvor skammen kommer fra, og hvordan den er blevet en del af din selvopfattelse. Ved at skabe et trygt og ikke-dømmende rum kan vi undersøge de oplevelser og overbevisninger, der ligger bag skammen. Gennem forståelse og medfølelse kan du lære at se dig selv med mildere øjne, adskille din værdi som menneske fra dine oplevelser, og langsomt slippe skammens greb om dig.

​

Hvis du vil læse mere om hvordan og hvorfor skam rammer os, kan du læse mit blogindlæg "Når du er ramt af skam":

​

Kunne du tænke dig at undersøge nærmere, hvordan og hvorfor skammen har sat sig i dig, så er du velkommen til at kontakte mig.

 

Kontaktinfo er lige her under

bottom of page