Angst
Hvad er angst?
Angst er en almindelig følelse, som alle mennesker oplever i løbet af deres liv, men for nogle kan den blive en vedvarende tilstand, der påvirker deres hverdag, og hæmmer dem i at gøre de ting, de kunne ønske sig.
Følelsen af angst skal hjælpe os med at passe på os selv og dem vi elsker, men når angsten begynder at styre vores handlinger og tanker, hvor det ikke er hensigtsmæssigt, så er der grund til at kigge nærmere på, hvad der ligger bag.
Typer af angst
Generaliseret angstlidelse(GAD) er en vedvarende tilstand, hvor en person oplever overdreven og ukontrollabel bekymring om dagligdags ting, såsom arbejde, økonomi, helbred, relationer mm.
Disse bekymringer er ofte urealistiske eller ude af proportion, og de er tilstede hver dag i mindst seks måneder. Symptomerne inkluderer rastløshed, træthed, koncentrationsbesvær, irritabilitet, muskelspændinger og søvnproblemer.
En person der har generaliseret angst, er ikke selv i stand til at berolige sig selv eller kontrollere bekymringerne. Her er det vigtigt at række ud efter hjælp.
Social angst, også kaldet social fobi, er en angstlidelse, hvor en person har en intens frygt for sociale situationer eller for at blive bedømt af andre.
Denne frygt kan føre til undgåelsesadfærd, når det gælder sociale arrangementer, at skulle tale i det offentlige rum, dagligdags interaktion med fremmede, men også mennesker, som de kender.
Mennesker med social angst bekymrer sig ofte om at blive pinlige eller ydmyget, hvilket kan føre til fysiske symptomer som rødmen, sveden, hjertebanken, åndedrætsbesvær, svimmelhed eller rysten.
Panikangst er en angstlidelse, hvor man oplever pludselige og intense panikanfald uden nogen klar årsag.
Symptomerne kan være hjertebanken, åndedrætsbesvær, svimmelhed og en overvældende følelse af frygt og tab af kontrol. Panikangst kan føre til undgåelse af steder eller situationer, hvor anfald tidligere er opstået.
Fobier er irrationel og intens frygt for specifikke objekter eller situationer så som:
Agorafobi er frygt for steder eller situationer, hvor flugt kan være vanskelig eller pinlig, ofte forbundet med frygten for at få panikanfald i offentlige rum.
Specificerede fobier er frygt for specifikke ting som edderkopper (arachnofobi), højder (akrofobi), flyvning, eller nåle.
Tvangstanker og -handlinger (OCD)
OCD (Obsessiv-kompulsiv lidelse) involverer vedvarende, uønskede tanker (tvangstanker) og gentagne adfærdsmønstre (tvangshandlinger) som personen føler sig tvunget til at udføre for at reducere angst. For eksempel kan en person vaske hænder gentagne gange af frygt for bakterier.
Posttraumatisk stresslidelse (PTSD)
PTSD udvikler sig efter at have oplevet eller været vidne til en traumatisk begivenhed. Symptomer inkluderer genoplevelse af traumet gennem flashbacks eller mareridt, undgåelse af stimuli, der minder om begivenheden, samt øget ophidselse som søvnproblemer, irritabilitet eller koncentrationsbesvær.
Sundhedsangst (hypokondri)
Sundhedsangst er karakteriseret ved overdreven bekymring om at have en alvorlig sygdom, ofte på trods af lægefaglig forsikring om det modsatte. Personen kan konstant overvåge sin krop for tegn på sygdom og søge gentagen forsikring fra læger eller pårørende.
Separationsangst
Separationsangst ses typisk hos børn, men kan også forekomme hos voksne. Det er karakteriseret ved en intens frygt for adskillelse fra omsorgspersoner eller nære relationer, ofte ledsaget af bekymring om, at der vil ske noget slemt under adskillelsen.
Ingen af disse angstlidelser behøver at være permanente i dit liv.
Angst kan behandles!
Metoder til angstbehandling
Behandling af angst i terapi indebærer at hjælpe dig med at forstå, håndtere og reducere din angst gennem forskellige terapeutiske metoder. Her er eksempler på nogle af de metoder, jeg arbejder med:
Kognitiv adfærdsterapi (KAT)
KAT er en effektiv metode til behandling af angst. Gennem samtaleterapi og kropslige øvelser arbejder vi med at identificere og udfordre de negative tankemønstre og overbevisninger, der driver angsten. Du lærer at erstatte disse tanker med mere realistiske og positive tanker.
Eksponeringsterapi
Eksponeringsterapi hjælper dig med gradvist at konfrontere de situationer eller stimuli, der udløser din angst, i et kontrolleret og støttende miljø. Dette kan reducere frygten over tid og hjælpe dig med at lære, at du kan håndtere angsten uden at undgå den.
Mindfulness og afslapningsteknikker
Mindfulness og afslapningsteknikker, som meditation og dyb vejrtrækning, bruges til at hjælpe dig med at reducere den fysiske og mentale spænding, der følger med angst. Disse teknikker kan også øge din evne til at være til stede i øjeblikket uden at blive overvældet af angstfulde tanker.
Psykoedukation
Psykoedukation giver dig en forståelse af, hvad angst er, og hvordan det påvirker dig. Ved at lære om angstens mekanismer, kan du blive bedre rustet til at genkende og håndtere symptomerne.
Adfærdsmæssige strategier
Du lærer konkrete strategier til at håndtere angstfulde situationer. Aktivitetsplanlægning hjælper med at strukturere daglige opgaver for at undgå overvældelse, og problemløsningsteknikker kan hjælpe dig med at tackle specifikke stressfaktorer, der bidrager til angst. Disse strategier styrker evnen til at håndtere angst og genvinde kontrol over dit liv.